Sunday, 9 December 2012

MARI MAKAN; NASI KEPAL

Di suatu hari yang sunyi, lepas bangun solat subuh perut aku bukan main lagi meragam minta makan. Ermm nak makan apa ye. Nak masak malas tapi perut lapar ni. Tiba-tiba datanglah satu idea memasak yang ringkas dan sedap. Ini dia, NASI KEPAL....

nasi kepal @ bebola nasi

ini adalah alat utk membuat nasi kepal

Senang saja nak buat nasi kepal. Masak nasi satu pot. masak biar lebih sikit air supaya nasi tu lembik senang nak kepal. Lepas tu tumis cili boh. Cili boh ni aku buat sendiri bukan beli yang dah siap tu. kalau yg dah siap tu rasa dia tak sedap. oh ye sebelum tumis tu goreng dulu ikan bilis garing-garing. Berbalik pada cili tumis tadi, kalau dah garing boleh la masukkan garam dan gula secukup rasa pastu masukkan juga bawang merah yang telah didadu. ikutlah korang nak letak banyak mana. Lepas beberapa minit haa boleh la masukkan ikan bilis, biar sekejap bagi dia sebati pastu matikan api.

Masukkan sambal ikan bilis tadi dalam mangkuk besar seperti di gambar rajah. Masukkan nasi, kemudian gaul. Haa lepas tu kepal-kepal la sampai habis nasi dalam mangkuk tu. Kalau nak makan bebola nasi besar haa buat la besar-besar. Kalau tak buat la kecil-kecil saja. Baru sedap nak makan. Makan nasi kepal ni boleh bawak sampai ke tengah hari kenyangnya. Yess sekali masak je. Toksah buat kerja dua tiga kali. Hahaha...

p.s: perkataan mudah untuk resepi ni sambal tumis ikan bilis campur dengan nasi kemudian kepalkan menjadi bebola.





SELAMAT MENCUBA!!






No comments:

Post a Comment